Téma 10: Když se populismus a extremismus vyplácejí. A dobře…

25.02.2011 17:44

Osobně nejsem zastáncem extrémních hodnocení, dokonce ani v otázkách či projevech extremismu. Ale některé kroky, zvláště ty, jež se dějí nebo jsou záměrem odpovědných orgánů či institucí, minimálně za připomenutí stojí. V této souvislosti mám na mysli plánovaný krok ministra školství Dobeše (VV) jmenovat do vedení ministerstva Ladislava Bátoru, který kandidoval v minulosti za Národní stranu jako jednička v kraji Vysočina. Bylo více než žádoucí, že premiér Nečas tento záměr ministra Dobeše odmítl. Už méně v kontextu dalšího dění zaráží, že je to představitel Věcí veřejných, kdo s podobným krokem přichází, neboť podobné populisticko-extrémistické tendence už VV projevily např. ve vztahu k řešení problémů s bezdomovectvím v desáté a jedenácté pražské městské části – viz firmou ABL (otevřeně spojená s VV) organizované pořádkové hlídky, které tzv. bojovaly s bezdomovci vyháněním lidí z laviček parků apod., byť měli třeba jen na první pohled nezánovně vyhlížející oděv.

Profesí psycholog, působící také ve vězeňské službě, dnes ministr Dobeš je vysoce postavená osoba, která by jmenovala do čela vedení svého úřadu člověka, jehož myšlenkovým vzorem je ideový program Národní strany. To je, když ne zarážející, pak docela podivné, vždyť jde o ministra majícího na starosti fungování, ale i odpovědnost na takovém ministerstvu, který je v dotyku na fungování škol, potažmo mládeže a dětí, které se v nich nejenom vzdělávají, ale i vychovávají. Nejde mi o moralizování, ale spíš se snažím pochopit, jak dalece podobné kroky (viz snaha o jmenování pana Bátory) jsou logikou a tendencí určitého stavu a vývoje společnosti, nebo jen „lehce odmávnutým“ nedopatřením, třeba i na ministerstvu.

Když si ale dám dohromady, že u podobných záměrů stály i představitelé ODS (pražským magistrátem řešený problém tzv. sběrného tábora pro bezdomovce), ale i ČSSD (např. na pražském pátém obvodu její organizací lepené plakáty „Vyženeme narkomany a bezdomovce“, podobně jako cituji: Mostecká ČSSD na svých předvolebních billboardech v Mostě uveřejnila heslo "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!" Pod kampaní je podepsaný Karel Novotný, který vede místní ČSSD do komunálních voleb. Kampaní se chce údajně postavit chybám sociálního systému“ - píše ve svém článku Ondřej Černý z ústecké redakce MF DNES.

Nemyslím, že např. v případě ČSSD jde o nějaký cílený rasismus na úrovni ideového profilu strany. Za některé jednotlivce v mosteckém komunálním spektru však ruku do ohně raději nedávat! To je poznání včetně toho levostranného!

Co však dle mého soudu zůstává tak nějak plouti po povrchu, ač kořeny jsou mnohem závažnější, je působení tzv. stran, sdružení atd., které o sobě tvrdí, že ony vlastně žádnou pravolevou ideologii nevyznávají, protože…., no protože populismus jim ji bohatě vynahradí.  Jejich snažení soustřeďuje především poměrně „slušně“ vysoké částky peněz, jejichž adresáti jsou rozeseti dále napříč jinak usazenými politickými subjekty, a co je podstatného, jak se kdysi vyjádřil jeden nejmenovaný podnikatel z podobného uskupení na Mostecku – „zákon respektuji, když mi vyhovuje, v opačném případě mi může být ukradený“. A zřejmě nejde o význam a vztah k zákonu jako takovému, jako o způsob uvažování a mentalitu těchto lidí obecně, které se rekrutují napříč spektrem zleva doprava, a protože jsou pro ně „stranické mantinely matek a otců stran“ už příliš nabobtnalé dalšími zájemci, vykročí dál. Nic proti, člověk má právo na vývoj – jen je otázkou, co lze přitom z podobného záměru, fungování a projevů, spojení vypozorovat a vyčíst, když se nejde např. pouze v textech, předem „zaplacených v některých místních novinách“, které za svou existenci vděčí podobně orientovaným „helphandům či handlům?“. O to více však tzv. bojují např. právě proti korupci. Ale pravda, když se takový divadelní kus dobře zahraje, nejedno oko z lidu jihne.

Takže doba, jíž chybí vize, nebo aspoň snažení o ně, fakticky snese všechno. Tahle všehochuť dává tušit, že léčit se hned tak nezačne, a pokud ano, pak cena bude ještě vyšší. A kdo by odolal, že?!