Téma 7: Když politici nekomunikují a soudí se

22.02.2011 21:47

Loňské schvalování sociálních škrtů snižuje dlouhodobou nemocenskou, příspěvek na péči v prvním stupni závislosti z 2 000 na 800 korun měsíčně a omezuje vyplácení porodného (jen za první dítě, a to ještě pouze rodinám s příjmem do 2,4- násobku životního minima). Zpřísňují se podmínky pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti.

Vše v těchto dnech rozhoduje ústavní soud. Jistě – opozice se zlobí, koalice doufá, že tyto kroky uhájí. Zajímavé a zarážející na celé věci je, že politická rozhodnutí musí světit ústavní soud, ač toto rozhodování je plně v pravomoci parlamentu, vlády a podepisuje prezident. Úpravy se dotkly 18 zákonů, a proto argument zejména opozice mj. celou věc „atakovat“ u ústavního soud.

Nechci nyní vést spor o tom, který z návrhů měl či neměl být schválen. Zajímá mě to, proč politici jako představitelé zákonodárné moci nedokážou dodržet aspoň elementární pravidla politické kultury a v poměrně závažných otázkách nedat i méně populárním názorům prostor.  Zásadní totiž na celé věci je, že tu totiž rozhodují o nikoliv nepodstatné části populace v ČR, jejíž volení „zástupci lidu“ mají plnit svůj mandát právě s ohledem na občany, jež v zákonodárných institucích zastupují.

Co tedy tato záležitost ukazuje? Že zkrátka vládnoucí elity v této zemi (a nejen v ní) nejenže nedokážou komunikovat, nebo se o to účelově ani nesnaží, mezi sebou o věcech celostátního významu, ale ony tím přehlížejí a neberou v potaz ani názory občanů, o nichž de facto rozhodují a jichž se důsledky těchto kroků budou dále dotýkat. A jak jinak rozhodovat v parlamentní demokracii než právě skrze volené „zástupce lidu“.

Jde tu tudíž o věc poměrně zásadní, že rozhoduje-li se o lidech, není moudré je přitom přehlížet. Právě podobné počínání je ve svých důsledcích stále zřetelnějším důvodem, proč jsou dnes vládnoucí elity spíše, jak se říká v nemilosti a neúctě, neboť ony samy nechovají nebo spíše nectí ty, o jejichž hlasy zejména v době předvolebních kampaní tolik stojí. A ať už ústavní soud rozhoduje a rozhodne, nemění to nic na věci, že pozice elit se tím nezlepší. Naopak. O důvod víc, proč říci, že soudní moc nepojistí absenci vyváženého politického rozhodování za účasti všech, kteří k tomu mají mandát – a ten je od občanů, a proto by měl mít co nejširší prostor.